Selectați pagina

Viorel GAFTEA – 150 ANI DE LA NAȘTEREA LUI NICOLAE IORGA

Viorel GAFTEA – 150 ANI DE LA NAȘTEREA LUI NICOLAE IORGA

IORGA DUPĂ IORGA

Consiliul Județean Prahova, în colaborare cu Centrul pentru Studii de Intelligence și Geopolitică Aplicată, organizează, în perioada 20-22 mai, la Vălenii de Munte, Conferința Națională ”Iorga, după Iorga”, ediția a doua, cu tema ”România, doar atât. Între patriotism și naționalism”.
Acest eveniment se va realiza în parteneriat cu Muzeul de Istorie și Arheologie Ploiești, Casa Memorială ”Nicolae Iorga”, Colegiul Național ”Nicolae Iorga”, din Vălenii de Munte și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR). Colaboratori media vor fi: Radio România Actualități, Eveniment istoric, Enigmele istoriei, Actualitatea prahoveană, Ancheteonline și Newsteam. Project manager al acestei conferințe este Costel Oprea, editor Ancheteonline.
La această conferință vor fi prezenți reprezentanți ai Academiei Române, profesori universitari de la Universitatea București, de la Universitatea Națională de Apărare „Carol l”, cercetători de la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Naționale, invitați de marcă, din țară. Totodată, în cadrul evenimentului, se va organiza un concurs de educație națională , în rândul elevilor de la Colegiul ”Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.
Evenimentul este dedicat personalității marelui savant, Nicolae Iorga, dar și moștenirii sale, care și-a lăsat amprenta în educația generațiilor actuale și a urmașilor noștri. De aceea, Conferința Iorga este o lecție de patriotism, de propășire a neamului românesc.
Conferința Națională ”Iorga, după Iorga” va reprezenta o frumoasă desfășurare de forțe intelectuale care vor ține prelegeri științifice despre epoca Iorga, despre modelele de patriotism predate, românilor, de la tribunele poporului.
Vor fi prezente oficialități ale județului, în frunte cu președintele Iulian Dumitrescu,  viceprimarul Ploieștiului,  Dan Nicodim, Parlamentul României va fi reprezentat de deputatul Dan Gheorghe iar  Parlamentul European de eurodeputatul Eugen Tomac. Din lumea știintelor istoriei, vor ține prelegeri, conferențiarul universitar doctor, Florian Bichir, profesorii universitari doctor, Alin Spânu, Constantin Hlihor, cercetător doctor, Liviu Țăranu, doctor în istorie,  Constantin Hlihor, colonel dr. Tiberiu Tănase, conferențiar universitar doctor, Alba Popescu, profesor universitar doctor, Narcis Zărnescu, dr. Viorel  Gaftea. Întreaga desfășurare științifică se va încheia în toamnă, când toate lucrările prezentate la Conferința ”Iorga, după Iorga”, vor fi publicate într-o carte, dedicată acestui eveniment.
by AncheteonlineMay 17, 2022

150 ANI DE LA NAȘTEREA
LUI NICOLAE IORGA

Dr. ing.Viorel GAFTEA

Seria de manifestări pentru sărbatorirea a celor 150 de ani de la nașterea marelui istoric, critic literar, militant antisemit, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român Nicolae Iorga, a fost inițiată prin prima ediție a Conferinței Naționale ” Iorga, după Iorga” la Vălenii de Munte, între 28-30 mai.

Consiliul Județean Prahova și Muzeul de Istorie și Arheologie Ploiești, în parteneriat cu Centrul pentru Studii de Intelligence și Geopolitică Aplicată și cu reprezentanți din Academia Română, colaboratori media Radio România Actualități, Evenimentul istoric, Ancheteonline.ro, Incisiv de Prahova au organizat la Muzeul ”Nicolae Iorga” o depunere de coronae și flori la statuia marelui cărturar și istoric din curtea casei sale transformată în Muzeul de la Vălenii de Munte, urmată de o sesiune de comunicări și dezbateri, vizita muzeului și manifestări cultural-muzicale.

Conferința a fost dedicată unor prelegeri ținute de cercetatori istorici de la Academia Română, de la diferite institute de istorie din țară, profesori universitari, oameni de știință, jurnaliști care au abordat teme legate de viața lui Iorga, opera sa genială, istoriografia și curentul naționalist Iorga, impactul pentru Marea Unire, relațiile lui Iorga cu regalitatea, cu legionarii, geopolitica și în final moartea martirică a marelui savant. Cuvântul de deschidere a revenit gazdei evenimentului, președintele Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu, dezbaterea fiind moderată de un reprezentant al Bibliotecii Academiei Române, dr. Andrei Țîrlescu. De la cuvântul de deschidere, rostit de jurnalistul Costel Oprea, project manager al evenimentului, discursul unor oficialități locale și preluarea ștafetei de moderatorul Conferințelor, dr. Andrei Țîrlescu, s-a imprimat dezbaterilor o puternică transpunere în perioada, opera și evenimentele care au marcat viața marelui savant.

150 ANI DE LA NAȘTEREA LUI NICOLAE IORGA

150 ANI DE LA NAȘTEREA LUI NICOLAE IORGA

Alături de aceste personalitatăți; prefect Cristian Ionescu, primar Vălenii de Munte, Florin Constantin, director muzeu Mihai Dumitrache și șef secție, muzeograful Claudia Giannotti și istorici recunoscuți ca: colonel(r) Tiberiu Tănase, profesor Florian Bichir, profesor Constantin Hlihor, profesor Alin Spânu, deputat și istoric Dan Gheorghe, Dr. Alba Popescu, am avut și subsemnatul o prelegere „ Paralele cu date, evenimente și securitatea geopolitică în perioada Nicolae Iorga” .

Prezentarea susținută cu cifre și date s-a dorit a fi un altfel de a privi lucrurile, un îndemn pentru cercetătorii istorici de a se desprinde de analizele dictate de cunoștințele istorice și politice vaste acumulate până în present, deținute de istorici astăzi, de corectitudinea politică, de a ține cont mult mai mult de momentele vieții socio-economic-politicii când s-au desfășurat eveninimentele, creația și deciziile din viața marelui savant Nicolae Iorga. Să amintim aici de configurația socială a țării cu majoritatea populației rurale, de nivelul comunicațiilor (telegraf, poștalion), al dezvoltării industriale și situația geopolitică a vremurilor, urmările evenimentelor din 1848, 1859, 1866, 1877, 1918. S-a menționat dorința și propunerea de digitalizarea operei marelui cărturar.

NICOLAE IORGA

NICOLAE IORGA

Născut la 5 iunie 1871, la Botoșani, Nicolae Iorga a avut o primă educație cu studiile elementare și gimnaziale în Botoșani, apoi a urmat Liceul Național din Iași, din 1888, a absolvit Universitatea din Iași apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, finalizate cu doctorat în 1893 și la 26 ani devine membru corespondent al Academiei Române în 1894, la 24 de ani, profesor catedra de istorie la Univ.București. Paralela pe date a urmărit atât evenimente, personalități contemporane cât și o comparație a destinelor celor născuți cu 100 de ani mai târziu, în 1971, cu ce diferențe a oferit viața, societatea acestora din urmă, comparativ cu destinele grele ale înaintașilor noștri. Vedem că realizările lui Iorga până la vărsta de 30 ani pot pune în umbră orice realizare a unui tânăr născut in 1971 căruia abia la 30 ani Revoluția din 1989 i-a deschis porțile afirmării, dar complexitatea evenimentelor și a vieții nu se pot compara cu cele de acum un secol jumătate. Concluzia: Iorga avea treizeci de ani la 1901, dar era într- o lume deja distrusă de războiae, urma primul război mondial, dar cum înțelegea problemele ce urmau în anii 1930-1940 ? seamană cu prezentul situația?.

Ca operă, definită de „Studii și documente”, N. Iorga a scris peste 1003 volume, 25000 articole și studii și 4963 recenzii. Cu privire la istoria românilor a scris peste 25 volume, Istoria imperiului otoman în 5 volume (apărută în limba germană: Geschichte des osmanischen Reiches, 1908-1913), Istoria românilor în 10 volume (1936-1939). Literatul Nicolae Iorga a scris poezii, drame istorice (Învierea lui Ștefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Doamna lui Eremia, Sfântul Francisc din Asisi și altele), volume memorialistice (Oameni cari au fost, O viață de om, așa cum a fost). Activitatea sa s-a evidențiat la grupul literar conservator Junimea, a militat în cadrul Ligii pentru Unitatea Culturală a tuturor Românilor, ca adversar al Partidului Național Liberal și al Partidului Național Român, s-a opus grupării fasciste Garda de Fier fiind în final asasinat la 27 noiembrie 1940 la Strejnic, județul Prahova, sfârșit tragic și nemeritat al marelui savant român.

NICOLAE IORGA - 150 ANI

NICOLAE IORGA – 150 ANI

Evenimentele de evocare prin activități și manifestări publice au continuat pe data de 5 iunie 1921 la Vălenii de Munte, la 15 iunie 2021cu Vernisajul expoziției „Nicolae Iorga, 150 de ani de la naștere” la Sala „Theodor Pallady” a Biblioteii Academiei Române.

Biblioteca Academiei Române, deținătoarea unui tezaur cultural național imens, deține numeroase documente și organizează periodic evenimente culturale.

Trăind vremuri controversate, acestea și-au pus amprenta și asupra omului ca politician dar meritele sale rămân consemnate în istorie, trebuie cunoscute de fiecare român ca un model de dăruire pentru idealurile naționale alături de alte mari personalități ale timpului său.

În Revista Academica, a Academiei Române, nr. 3-4 2021 se regăsesc de la pagina 6-23 trei articole recente despe N. Iorga, https://acad.ro/academica2002/rev2021/pag_acad2021_nr365_366_mar_apr.pdf .

Rodica Pandele, grafică, AUTOPORTRET

Rodica Pandele, grafică, AUTOPORTRET

Gândul Anonimului

Arhivă