Selectați pagina

FLORIAN GÂRZ – Un mare analist al informației strategice a plecat dintre noi

FLORIAN GÂRZ – Un mare analist al informației strategice a plecat dintre noi

FLORIAN GÂRZ
Un mare analist al informației strategice a plecat dintre noi

La 18 ianuarie 2022, înainte de răsăritul soarelui, și-a luat zborul, spre Intelligence-ul miitar din ceruri, unul dintre cei mai prolifici și mai teribili analiști ai informației strategice din câți am cunoscut eu vreodată pe planata Pământ. Truda de zi cu zi, de zeci de ani, a acestui analist neobosit al fenomenului politico-militar, la nivel maxim, din pespectivă militară și nu numai, cel geopolitic și geostrategic, concretizată, între altele, și în peste 40 de volume de top, se află într-un produs intelligence de excepție în format academic, prin care se scot din tenebre foarte multe situații și evenimente, văzute de restul lumii, fie cu ocheanul întors, fie prin ceața lăptoasă a dezinformării sau a informării țintite, interesate.

Colonelul Florian Gârz, ofițer de informații strategice, a lucrat toată viața, până la pensionare, în Direcția Informații a armatei, ochii văzuți și nevăzuți ai armatei spre toate orizonturile și dincolo de ele, instituție de o calitate excepțională, care are, în palmares, rezultate pe măsură. După pensionare, a fost consilier prezidențial și cercetător strategic foarte activ, precum și unul dintre artizanii înființării Asociației Diplomaților Militari în Rezervă și în Retragere.

Dar colonelul Florian Gârz nu a fost doar un simplu ofițer de informații, care și-a făcut, în mod excepțional, treaba. A fost – și așa a rămas mereu, până în ultimele clipe ale vieții – un analist cu totul special, un căutător răbdător și tenace al faptului, actului și evenimentului generator de informație strategică, de pretutindeni, dar, mai ales, din mediile cele mai înalte, cele mai solide și cele mai riguroase – cele academice. Îi plăcea să spună, cu fiecare apariție editorială, că sursele sale cele mai importante de documentare pe tărâmul analizei strategice sunt mediile academice.

În ultimii ani, de fiecare dată când îi apărea un volum, ne întâlneam la intersecția dintre Bulevardul Pandurilor și Calea 13 Septembrie, zonă în care locuim, făceam schimb de cărți și stăteam vreo jumătate de oră, sau chiar o oră, de vorbă despre ce se mai întâmplă prin lume la nivel geopolitic și geostrategic. Ultima lui carte, prezentată și de mine în revista „Univers Strategic” și în cea a cercetașilor buzoieni, se intitulează „O lume în criză”, apărută în 2021, la Editura Favorit. Am parcurs-o pe nerăsuflate. Nimeni nu a făcut vreodată o asemenea analiză…

Mintea sa bine structurată, mereu curioasă și iscoditoare, rodată, structurată și consolidată pe ogorul generării informației strategice, căuta, cu febrilitate, sensul, dedesubtul și semnificația faptului, evenimentului, situației geopolitice și geostrategice, în ce se vede și, mai ales, dincolo de ceea ce se vede în informația publică, în analiza efectuată de cei mai mari specialiști și în propria-i viziune, cu o putere de anticipație ieșită din xomun, pentru a identifica adevărul vectorilor geopolitici și geostrategici, cu sârgul lui de bihorean mereu optimist, cu zâmbetul pe buze și inima plină de bunătate.

Acum, acest mare om, acest mare analist, acest deosebit truditor pe ogorul informației strategice, nu se mai află printre noi.

Avea 87 de ani. I-ar fi aniversat la 1 aprilie 2022…

Drum bun, pe cărările cerului, om minunat, minte ageră și suflet delicat! Dumnezeu să te aibă în grijă, în albastrul infinit al bunătății sale, în dorul și iubirea veșnică a familiei, a prietenilor și a camarazilor!

General de brigadă (rtr) dr. Gheorghe Văduva

Gândul Anonimului

Arhivă