Selectați pagina

VALERIA MUREȘAN – Un intelectual luminător

VALERIA MUREȘAN – Un intelectual luminător

VALERIA MUREȘAN
Un intelectual luminător

Căldura și frumusețea unei inimi uriașe, puternice
și iubitoare vor lumina de-acum comunitatea noastră din ceruri

Ne-a părăsit, în această toamnă, omul și dascălul de excepție care a fost învățătoarea Valeria Mureșan, originară din Luna, din familia Nemeș: o familie de țărani cu o anumită poziție în sat. Tatăl ei, om cu șapte clase, a îndrăgit știința de carte și și-a dat copiii la școală: atât pe Valeria, mezină, cât și pe cei doi fii ai săi, unul devenind avocat la Turda, iar celălalt profesor de istorie în Câmpia Turzii. Căsătorită cu învățătorul Grigore Mureșan, originar din Ohaba de Mureș, Valeria a întemeiat o familie în care s-au născut și au crescut cei doi băieți ai lor, Horia și Sorin.

A fost o colaboratoare importantă a redacției noastre, o onorantă și absolut remarcabilă reprezentantă a Portretelor de luneni evocate în paginile revistei noastre.

Ultima întâlnire cu această personalitate a comunei Luna am avut-o într-o frumoasă zi de toamnă a anului 2019, în care, în decursul vizitei și conversației de mai bine de trei ore, ne-am bucurat, atât eu cât și soția mea, de farmecul, fascinația și frumusețea tulburătoare a unor amintiri depănate cu generozitate pentru noi.

Am obținut, cu acea ocazie, promisiunea de continuare a colaborării la revistă, cu perspectiva obținerii unui valoros material documentar despre intelectualii din Luna dintre cele două războaie mondiale care au însângerat secolul XX.

Din păcate, puterile dumneaei s-au micșorat, iar vestea dureroasă a dispariției ne-a lăsat în suflete și în minți un gol care nu va putea fi umplut niciodată.

Dumnezeu să o ierte și să o odihnească!

Gheorghe Indre

Gândul Anonimului

Arhivă