Selectați pagina

Victor Vernescu – REFLECȚII DESPRE REFORMĂ Autor: Gheorghe Indre

Victor Vernescu – REFLECȚII DESPRE REFORMĂ Autor: Gheorghe Indre

REFLECȚII DESPRE REFORMĂ
Autor: Gheorghe Indre

Recenzie realizată de: Victor Vernescu, Consilier CNR-CME

În luna august 2021, editura AGIR a pus în librării, în ciclul „Repere istorice”, culegerea de eseuri „Reflecții despre reformă”, realizată de colegul nostru, dr.ing. Gheorghe Indre.
Autorul a adunat în interiorul coperților, ce strâng nu mai puțin de 245 pagini, o serie de 33 eseuri, grupate în șase părți, după cum ele au fost risipite, începând cu anul 1997, prin diverse publicații ale vremurilor agitate ce s-au succedat.

Fiecare eseu este o reflectare directă a unui demers, a unui act juridic, a unei încercări de a face viața oamenilor mai bună, mai comodă și de a crește accesul fiecăruia la o energie electrică mai ieftină și de mai bună și continuă calitate. Toate eforturile celor implicați în acești ani în transformările din sectorul energetic al țării, sub convingerea că sunt chemați să facă reformă, s-au străduit să nu dezmintă nici încrederea acordată, dar nici propria îngemănare cu profesia căreia i s-au dedicat și anume aceea de specialist în producerea, transportul, distribuția și utilizarea energiei electrice.

Așa cum se confesează încă de la început, Gheorghe Indre însuși a început, imediat după decembrie 1989, să activeze în domeniul managementului Regiei Autonome de Electricitate – RENEL (invenție nefericită, după părerea semnatarului acestei prezentări), „continuatoarea” defunctului minister al energiei electrice, minister desființat de primul șef de guvern de după era partidului unic, nimeni altul decât un corifeu al industriei energetice, (cadru didactic de specialitate în cadrul politehnicii bucureștene), industrie care stă la originea și propășirea oricărui sector din economiile moderne.

Printre altele, autorul ni se confesează: „În tot acest parcurs am călătorit cu barca minții pe valurile de ocean ale reformei, entuziasmat și plin de speranță și de așteptări la început și, din ce în ce, mai critic și dezamăgit, pe măsură ce constatam că rezultatul acestor acțiuni și decizii, de cele mai multe ori bine intenționate, au condus la realitatea neîncurajatoare a zilelor noastre, departe de idealurile de început de nouă epocă”.
Autorul nu se jenează să vorbească, chiar dacă nu cu ton critic-acuzator, despre năruirea lentă (dar sigură) a cercetării științifice românești în fața valului și a atracției către zone mai puțin ortodoxe, dar care, din păcate, caracterizează firea existențialistă a omului.

Tristețea este, și personal am resimțit-o la finalul lecturării întregii culegeri, că nu am întrevăzut în toată analiza pertinentă a autorului de-a lungul acestui ultim sfert de veac, destul de minuțioasă și făcută de un om erudit, bun și fin observator al mersului societății românești, indestructibil legat și atașat meseriei, profesiunii căreia i s-a dedicat și al domeniului său de competență, și nici nu spune măcar una din căile posibile de ieșire din marasmul în care ne prăbușim și ne pierdem.

Poate că nu a sosit, după domnia sa, momentul de a ni le împărtăși.

Cu tot acest regret, personal, recomand cu încredere lecturarea acestei culegeri de eseuri ce reprezintă, moment cu moment, reale repere istorice și mărturie indubitabilă a mersului nostru dezechilibrat prin istoria unui destin pe care l-am început cu entuziasm și… atât, lunile și anii ce au urmat năruind ca o fatalitate și speranțe, și realizări.

Volumul „Reflecții despre reformă”, autor dr. ing. Gheorghe Indre, se mai găsește, încă, la librăria AGIR din Bd. Dacia (Piața Romană).

Gândul Anonimului

Arhivă