Selectați pagina

Societatea Romana de Ajutor ”Cuza Vodă”

Am semnalat la rubrica eveniment înfiinţarea  la Madrid a Asociaţiei Luna a lunenilor din străinătate. Pentru reamintire şi neuitare prezentăm ca pe un ecou târziu de presă pentru tinerii noştri entuziaşti din toată Europa, emblema asociaţiei SOCIETATEA ROMÂNĂ DE AJUTOR  „CUZA VODĂ” întemeiată la 5 mai 1910, acum mai bine de 100 de aîn MASSILLON, OHIO de ardeleni emigraţi în SUA. Preşedintele acestei asociaţii  a fost luneanul Mihăilă Nemeş, familia sa fiind cunoscută mai târziu în luna ca a  lu’ ”Bumbuşca”. Trebuie reţinut că  de;i era o societate întemeiată de ardelenii din Imperiul Austro-Ungar  numele ales a fost Cuza Vodă simbol al doriţei şi aspiraţiei lor de unire   a tuturor românilor  înfăptită opt ani mai târziu în 1918.

Tulburătorul ecuson cu numărul 41 (faţă verso) al asociaţiei făcut pe material textil l-am descoperit într-o modestă casă în LUNA  pe Vale(casa lu ”Bumbuşca”)  unde a trăit Mihăilă Nemeş înainte de plecarea în America şi după întoarcerea sa de pe pământul făgăduinţei. Le prezentăm mai jos în toată splendoarea lor circumscrisă dragostei de ţară şi credinţei creştine.

Imaginea alăturată reprezintă  o copie în facsimil după prima filă a unei cărţi de relilgie tipărită în limba română şi trimisă acasă de Mihâilă Nemeş.

Trebuie remarcată data 20 iulie 1910 semnătura   şi precizarea locului naşterii.

De asemenea în trei locuri diferite este pusă parafa lui Mihăilă Nemeş cu numele şi adresa sa din SUA care ne  confirm[ că el reprezenta oficial Societatea în calitate de conducător al ei.

Gândul Anonimului

Arhivă