Selectați pagina

Nicu DOFTOREANU – GÂNDUL ANONIMULUI și GHEORGHE INDRE

Nicu DOFTOREANU – GÂNDUL ANONIMULUI și GHEORGHE INDRE

ECOURI 

GÂNDUL ANONIMULUI

și GHEORGHE INDRE

două nume predestinate a conviețui împreună, fiind mlădițe plămădite din cuvântul românesc: PATRIOTISM

Nicu DOFTOREANU

 

Scriitorul Gheorghe Indre, energetician de marcă, fost, actual și viitor coleg și prieten de suflet, mi-a prilejuit, azi 02.06.2020, o mare bucurie:

Mi-a dăruit, cu amabilitatea care-l caracterizează, nr. 71-72, iulie-decembrie 2019 din revista „GÂNDUL ANONIMULUI”, care este o Publicație independentă pentru cultură și informare, cu membrii fondatori Ioan Mazere, Gheorghe Indre și Gheorghe Văduva.

Ca întotdeauna, această revistă m-a surprins plăcut prin conținut, eleganță și, mai ales, prin stilul deosebit de a trata realitatea fără cosmetizări, fiind puternic ancorată în idealurile poporului român.

Aș vrea să-mi exprim succint unele gânduri și idei simple care mi-au fost inspirate de această revistă, acum după ce am „degustat-o” în tihnă!

Conținutul foarte variat al acestui număr dublu – bine documentat și ancorat în realitate – poartă invariabil pecetea entuziasmului care caracterizează oamenii de acțiune, cum sunt fondatorii revistei menționați mai sus.

Nu vreau să amintesc aici câtă luptă și suferință fizică și psihică a făcut să apară acest număr foarte amplu, având 132 de pagini.

Nu toţi oamenii sunt plămădiţi din acelaşi aluat, iar pe parcursul vieţii fiecare îşi trăieşte viaţa aşa cum crede de cuviinţă, prin educaţia şi autoeducaţia pe care o are și mai ales prin pasiune. Pasiunea pentru cultură de bună calitate, așa cum este și această publicație, se vede în cuprinsul ei care conține literatură autentică scrisă din suflet, cu suflet, pentru suflet, fiind simţită cu toată fiinţa de cei ce o lecturează.

Aricolele bine conturate, fragmentele de proză, comentariile, creațiile poetice formează un tot unitar care te îndeamnă să nu o lași din mână fiind foarte interesante.

Nicu Doftoreanu

Nicu Doftoreanu

În afara editorialului „Energetica Românească după 30 de ani de democrație”, semnat de domnul Gheorghe Indre, care este o analiză exhaustivă asupra acestui subiect, bine documentat chiar din trăiri proprii, revista conține, pe capitole distincte:

Proză, Poezie, Opinii, Evenimente, Evocări din Istorie, Români care au strălucit în ultima sută de ani, Actualitate și trecut la Luna, Recenzii și cărți primite la redacție, Ecouri și opinii primite din partea cititorilor, Incursiuni în lumea artelor plastice și se încheie cu Nota Redacției semnată tot de domnul Gheorghe Indre

Am avut și eu onoarea și privilegiul de a publica în paginile acestei reviste o poezie intitulată “Tangou de îndoctrinat” care, la final, surprinde chintesența „normalității” celor 30 de ani trecuți de la revoluție: Ăsta fiind drumul normal/…Când pui… ochelari de cal/ Săracilor din aval/ Ce votează-n disperare/ Schimbări la… modificare!

Nu pot să închei însă acest scurt periplu prin conceptul acestei reviste, destul de singular în universul literar românesc actual, fără a face câteva aprecieri filosofico-literare, având în vedere că Parohia Ortodoxă din Luna, comună pe Valea Arieșului, s-a implicat cu atâta abnegație făcând posibilă apariția acestei reviste:

Să fii viaţă în cuvânt nu-i doar metaforă.

Nici reducţie a existenţei la forma ce o exprimă.

Ci o recunoaştere conştientă, asumată, a sinelui ca parte vie a Creaţiei.

Aşa se face că, uneori, un singur gest este capabil să temeluiască o existenţă pe toate cele trei dimensiuni ale crucii – înălţime, lăţime şi adâncime – crucea fiind exprimarea supremă a verticalităţii, orizontalităţii şi profunzimii întregii existenţe.

Într-un cuvânt „GÂNDUL ANONIMULUI”, este o publicație care, grație proniei divine și a oamenilor care pun suflet, a reușit să șlefuiască sentimentele și să le încrusteze în granit dincolo de hotarul dintre viaţă şi moarte, depăşind un prezent mai puțin darnic şi generos, pentru a rămâne, în memoria cititorilor săi.

Îi urez succes în continuare si să ne mai încânte cât de curând și cu alte apariții similare!

 

Nicu Doftoreanu – București 03.06.2020

Gândul Anonimului

Arhivă