
CENACLUL LITERAR ANONIMUL LA A 10-A ANIVERSARE

Aniversările sunt prilejuri de mare bucurie în viaţa oamenilor. Ele marchează durabilitatea peste timp a unei înfăptuiri omenşti, capacitaea ei de a înfrunta timpul şi de a depăşi obstacolele inerente cu care s-a confruntat. Cenaclul literar Anonimul a aniversat în această vară 10 ani de la întemeierea sa, 10 ani de activitate neîntreruptă în condiţiile în care el regrupează entuziasmul puterea de creaţie şi de dăruire a unui grup de pensionari militari animaţi de dorinţa de a da sens şi substanţă existenţelor lor şi după încetarea activităţii în cadrul armatei române. Cenaclul a fost constituit iniţial din iniţiativa generoasă şi plină de speranţe şi ambiţii a doi entuziaşti domnul colonel în rezervă Ion Mayere şi ms. militar principal (r) Teodor Dobre susţinuţi de un grup de colocatari şi foşti colegi, care au amenajat în subsolul blocului lor o încăpere desprinsă din spaţiul tehnic pe unde treceau colanele electrice, de alimentare cu apă şi de canalizare şi au denumit-o Sala Colanelor ea devenind locul de întrunire şi de dsicuţii ale Cenaclului intitulat modest Anonimul. Dar nu s-au oprit aici au întemeiat şi o publicaţie scrisă Gândul Anonimului la început o foaie A4 indoită în două pe care au tipărit statutul asociaţiei şi au ales ca antet imagiinea unui om ce deschide o nouă uşă a vieşii sale. De la această foaie publicaţia a ajuns azi la 60 pagini format A4, iar în paginile ei publică nume de prestigiu ale culturii româneşti contemporane, condeie de mare forţă cum sunt g-ral bg.(r) Gheorghe Văduva, g-rl lt. Balăei Ioan, col. (r) Vasile Moldovan, colonel Dan Gâju. scriitorul Lucian Gruia, scriitorul Alexandru Mihăilă, poetul George Canache, scriitorul Nicu Vintilă, scriitorul Marin Radu Mocanu, poetul Constantin Sever Răduică şi alţii.
Prin strădania colectivului de redacţie publicaţia a devenit şi o tribună de exprimare a unor opinii în care apar nume de marvă ale vieţii ştiinşifice , culturale şi politice din Romania cum sunt acdemicianul Dinu Giurăscu, academicianul Ioan Aurel Pop, profesorul universitar, istoric Ioan Scurtu, precum şi fostul prim ministru al Republicii Moldova Mircea Druc. Din 2006 am onoarea de a fi membru al cenaclului şi de Colabora cu domnul colonel Mazere Ion la editarea revistei în caliate de redactor şef şi membru fondator al revistei în format nou, o parte din paginile acesteia fiind dedicate şi evocării satului nostru natal şi oamenilor lui, comuna Luna din judeţul Cluj.
La ceas aniversar şedinţa de Cenaclu a fost organizată la Tătărani în judeţul Dâmboviţa, în locuinţa moştenită de la părinţii soţiei mele, în zilele de 6-8 iulie, într-un decor mirific îmbrăcat în verdele viu şi intens al livezilor şi pădurii şi scăldat în lumina strălucitoare a sorelui de iulie călătorind pe un cer de un albastru tonic şi odihnitor. Ne-am bucurat şi de sprijinul domnului Constantin Dudu Ionescu, care îşi păstrează cu sfinţenie originea dinTătărani unde are locuinţa de vacanţă, şi am fost onoraţi de participarea preotului paroh Octavian Teodorescu şi a inginerului Sandu Georgescu intelectuali de marcă ai satului.
La invitaţia noastră au răspuns onorându-ne cu participarea: col.(r) Ion Mazere împreună cu soţia dumnealui Maria Mazere, scriitorul Lucian Gruia cu soţia Maria Gruia, colonel Gâju Dan însoţit de colaboartoarea sa Irina Voicu, poetul George Canache, scriitorul Marin Radu Mocanu şi poetul Sever Constantin Răduică, Gheorghe Cernat membru al Cenaclului Anonimul, Gheorghe Indre şi Mihaeala Indre în calitate de gazde.
Ca ecou al acestui eveniment cultural publicăm reflectarea lui în conştiinţa creatoare şi în sensibilitatae impresionantă a colaboratorului nostru Sever Constantin Răduică, membru marcant al Cenaclului Clepsidre din Bechet, şi reprodusă în facsimil, scrisoarea de mulţumire primită de la Redacţia revistei ProARME semnată de domnul colonel Dan Gâju şi de doamna Irina Voicu. (Dr. ing. Gheorghe INDRE)
“GÂNDUL ANONIMULUI”
Întrunirea cenaclului literar “ANONIMUL” din perioada 6-8 iulie 2012, care a schimbat pentru o clipa “Sala Coloanelor” din Bucureşti, cu un colţ de natură binecuvântat de Dumnezeu la TĂTĂRANI, ( Gura Văii), jud. Dâmboviţa, printre ai cărui invitaţi am avut privilegiul să mă număr, mi-a dat posibilitatea să cunosc nişte oameni minunaţi. Fără aceasta întâlnire, sufletul meu, ar fi fost mult mai sărac spiritual.
Mulţumesc pe aceasta cale gazdei noastre, familia INDRE GHEORGHE şi nu in ultimul rând, d-lui col.(r) MAZERE ION, organizatorii acestui eveniment deosebit.
Într-o lume tulburată de intrigi şi probleme, actul de cultură de la TĂTĂRANI şi în general, înnobilează sufletul şi pentru o clipă laşi deoparte “lumea dezlănţuită pentru mărire şi putere”, plutind pe aripi de vis într-un alt plan, pe alte coordinate unde, “doar spiritul contează restul este materie inertă”.
La TĂTĂRANI şi-au dat mâna oameni din diverse domenii legaţi de acelaşi gând al sentimentelor creatoare de frumos, arta de a meşteşugii “şiraguri de perle” din cuvinte alese în care lasă o parte din sufletul lor aşternut in calea posterităţii.
Am dus cu mine în sudul Olteniei la Bechet, Dolj, sentimental frăţesc prin care oamenii iubitori de poezie şi artă în general, înnobileaza zborul spre frumos în nemărginirea cosmică a gândului creator: GÂNDUL ANONIMULUI.
Ca un elogiu, recenziv, colajul de versuri ce urmează exprimă sentimentele si impresiile mele de trăitor-trecător al acestor evenimente de neuitat cu locuri si oameni minunaţi.
Sever Constantin Raduică
Tătărani.07.07.2012