Selectați pagina

Un om, o familie, un vis: Uleiuri presate la rece

La Luna s-a realizat în ultimii ani o premieră absolut remarcabilă în domeniul activităţii economice. A fost lansat un produs original uleiul comestibil presat la rece din seminţe de floarea soarelui,  dovleac sau in, cu recunoaştere pe plan naţional şi chiar cu prezentare comercială pe plan internaţional, produs la Luna. În aceste condiţii am solicitat informaţii despre cele menţionate doamnei Felicia Tulai promotoarea produslui realizat de părinţii şi familia ei. Surpriza noastră a fost mare când am constatat că am primit un material care prin modul lui de concepere, ca rezultat al unui vis al tatălui ei, aduce aminte aminte de cartea de mare succes a preşedintelui American Barak Obama The Audacity of Hope. Dream From My Father.  (Îndrăzneala Speranţei. Vis de la tatăl meu). Păstrând proporţiile articolul pe care îl publicăm arată că pentru oamenii de pretutindeni,  indiferent de condiţia socială,  amplasarea geografică,  factorii social politici şi economici, speranţa, îndrăzneala, munca şi perseverenţa triumfă şi pot aduce împliniri de nebănuit.

Redacţia


Un om, o familie, un vis

Povestea uleiurilor presate la rece De la Luna a început să se scrie încă din 1949 când se năştea in familia Tulai (a lu Pătru Paraschii lu’Pandoru) Ila, cel de-al 6-lea copil al familiei. Sună bizar pentru majoritatea acest lucru, dar dacă acel moment nu ar fi existat in această familie acum nu am fi scris aceste rânduri si poate nici despre uleiurile de la Luna.

Ambiţia, spiritul de iniţiativă, creativitatea dar si dorinta de a-si depasi conditia s-au remarcat la el incă din tinereţe. Putini stiu ca la 20 ani, Ila lu Pandoru isi construise deja acasa un atelier de confectii metalice unde muncea in orele libere pe care le avea dupa ce ajungea acasa de la fabrica, că prima sera cu flori ( garoafe) din Luna – nu stiu daca mai este acum alta, a fost construita de el in 1987 (inainte de revolutie), ca a facut o buna bucată de vreme tuica la cazan in satul natal a mamei sale (Podeni), ca nici dupa ce a iesit la pensie nu a putut sta linistit si si-a facut o moara in paralel cu cresterea porcilor si expoatarea eficienta a terenurilor.

Asa a inceput constructia

Prin 1996 a inceput constructia unei cladiri, langa casa, cladire ce avea ca destinatie o minifabrica de ulei. Cand a inceput constructia se gandea sa faca o presa de ulei asa cum a vazut pe vremea bunicii…atunci semintele se decojeau, se prajeau si abia mai apoi se presau….acum acest proces se numeste presare la cald si chiar daca uleiu astfel obtinut are un gust mai pronuntat de seminte, iar cantitatea de ulei obtinuta este mai mare, el nu este la fel de valoros (vitamine, minerale, proprietati terapeutice) ca un ulei obtinut prin presare la rece. Presa era menita sa deserveasca nevoile agricultorilor din zona care aveau seminte de floarea soarelui. Chiar daca la momentul la care a dat drumul presei in Luna mai exista o presa de ulei, acest lucru nu l-a demotivat, ba l-a facut si mai preocupat de proces si de a obtine o calitate superioara de la o zi la alta.Acest lucru a fost remarcat nu doar de oamenii din sat, dar si de cei din judetele invecinate care au inceput, tot mai multi, sa vina sa-si faca uleiul la Ila lu Pandoru.

La sfarsitul anului 1997 termina de construit cladirea, presele, dar cumpara si o presa pentru presare la rece cu care incepe sa produca ulei din 1998.

Lucrurile au continuat astfel, impacat cu gandul ca visul lui de a creea ceva pe care generatiile urmatoare( in speta noi fetele lui) sa-l continue nu se va realiza. Avea insa multumirea ca ne vede realizate, ca fiecare dintre noi si-a ales cu grija drumul in viata, ca eram apreciate si implinite din punct de vedere professional….

Un vis ce incepe sa prinda contur

Cum insa lucrurile nu se intampla atunci cand vrem noi ci atunci cand trebuie sa se intample, in 2011decizia  uneia dintre fete ii ia prin surprindere pe toti: renuntarea la o functie de conducere intr-o multinationala, pentru crearea unui brand uleiului pe care cu atata implicare familiaTulai ( Mihail– Ila si Maria- Marioara) il fac, si implinirea, astfel, a unui vis…

Astfel din octombrie 2011 a inceput sa se scrie o noua etapa din viata uleiurilor presate la rece De la Luna. Daca pana atunci produsul era cunoscut doar de oamnenii din zona si comercializat ca ulei presat la rece, simplu, primul pas in aceasta noua etapa a fost de a-I da acestuia un nume.

Chiar daca nu ne-am propus sa-l comercializam doar lunenilor LUNA este cuvantul in jurul caruia s-a format numele uleiului nostru. LUNA, pentru ca este locul in care a luat nastere acest produs, Luna pentru ca este locul de care ne leaga multe amintiri; Luna, este un cuvant usor de rostit in orice limba, Luna care intr-o imbinare cu Soarele creeaza acea trecere de la lumina la intuneric si invers, formand un ciclu complet la fiecare 24 de ore.

Alegerea numelui produselor noastre nu este una intamplatoare. Este o mandrie pentru noi ca putem face cunoscut locul in care ne-am nascut si am crescut si am placerea sa cred ca si lunenii se vor simti mandrii cand vor regasi aceste produse acolo pe unde viata le-a indrumat pasii.

Doua brand-uri acelasi nume:

De la Luna”si“Luna Solai” sunt doua brand-uri care au inceput sa-si faca loc in constiinta consumatorului. Putini sunt cei care stiu ca aceste produse sunt facute doar de doi oameni ( fam. Tulai – Ila si Marioara) care aleg cu mare grija semintele pe care le preseaza astfel incat uleiul care ajunge pe masa sa fie de cea mai buna calitate. Prospetimea, calitatea si gustul excelent sunt principalele proprietati ale uleiurilor De la Luna si care au putut fi apreciate nu doar de consumatorul roman, dar si de consumatori din: Marea Britanie, Slovacia, Franta, Polonia, Cehia, Spania, etc.

Munca înnobilează pe om:

Experienta ne-a demonstrat ca daca muncesti, esti perseverent in ceea ce faci, onest poti reusi cu resurse putine. Este o afacere de familie care a reusit sa imbine experienta parintilor cu creativiatea si viziunea noii generatii.

Evenimente care au marcat anul 2012:

1. Participarea la cel mai important targ international din industria alimentara SIAL 2012

2. Nominalizarea pentru medalia de Cel mai Promitator Brand Romanesc

3. Certificarea pentru ISO 22000: Sistemul de Management al Siguranţei Alimentare Cerinţe pentru organizaţiile din domeniul alimentar

4. Caravana Produs de Cluj

5. Participarea la Targul International de la Zakopane ( august 2012)

6. Lansarea gamei premium Luna Solai care cuprinde si uleiurile de in si dovleac

7. Lansarea site-ului www.lunasolai.ro/com

8. Despre uleiurile de la Luna s-a vorbit si intr-o revista din Noua Zeelanda.

9. Implicare in actiuni de caritate:  Mama responsabila si Festivalul International de Craciun de la Praga ( strangere de fonduri)

Speram ca lunenii sa fie mandrii cand vor gasi produsele noastre oriunde in lume.

Luna Solai la Praga – Festivalul International de Craciun

Sub înaltul patronaj al doamnei Livia Klausová, Prima Doamnă a Republicii Cehe, DSA Prague (Diplomatic Spouses Association), a organizat Festivalul Internaţional de Crăciun, una dintre cele mai importante acţiuni anuale de caritate din Republica Cehă. Evenimentul s-a desfasurat in data de 25 noiembrie la Praga, în SalaCongreselor a Hotelului Hilton. Ne bucuram ca am putut fi alaturi de Ambasada Romaniei la Praga, ca am reusit si noi intr-o mica masura sa contribuim la succesul acestui eveniment dar si pentru ca uleiurile presate la rece de la Luna – Luna Solai, au fost apreciate de o parte a corpului a diplomatic, de locuitori ai orasului Praga, dar si de turistii straini prezenti in capitala R. Cehe.

Luna Solai la Paris:

Imbracate elegant, uleiurile de la Luna se prezinta la SIAL, cel mai mare targ gastronomic care se desfasoara zilele acestea la Paris. Nu-i asa ca acesta este locul cel mai potrivit pentru lansarea unui brand premium?

Oaspeti de seama la standul LUNA SOLAI – SIAL 2012, Paris

Iata-ne intorsi acasa de la Paris, dupa o saptamana in care uleiurile Luna Solai au putut fi degustate si apreciate la Salonul International de Produse Alimentare-SIAL, Paris. Singurul brand premium de uleiuri presate la rece din Romania participant la acest eveniment international a fost Luna Solai, reprezentand cu cinste culorile Romaniei. Romania a fost prezenta la acest eveniment cu 47 de firme, producatori care activeaza in industria alimentara, multi dintre ei cu o buna recunoastere internationala, altii la inceput de drum, asa cum suntem si noi. Pe langa oficialitatile romane, Ambasadorul Romaniei in Franta – Bogdan Muzuru, Ambasadorul UNESCO-Nicolae Manolescu, reprezentanti ai Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, uleiurile Luna Solai au fost degustate si apreciate si de reprezentanti ai mediului de afaceri din state ca Statele Unite, Anglia, Spania, Cehia, Slovacia, Franta, Ucraina, dar si China, Algeria.

Uleiurile de la Luna nominalizate pentru Medalia „Cel Mai Promitator Brand Romanesc”

La un an de la lansarea pe piata a uleiurilor de la Luna, acestea au fost nominalizate pentru Medalia” Cel mai promitator brand romanesc”. Evenimentul a avut loc marti, 2 octombrie in cadrul unei Gale, la Hotel Marriott Bucuresti. Aceasta nominalizare care vine ca o recunoaştere a eforturilor facute pana a calitatii produselor noastre.

Felicia Tulai Decembrie 2012

Gândul Anonimului

Arhivă